Tăițeii procesați, cu un conținut ridicat de sare, au devenit o alternativă bună pentru cei care au nevoie de o masă ieftină, sățioasă și rapidă, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Totuși, nutriționiștii avertizează asupra riscurilor pentru sănătate.
Atunci când un client intră în magazinul de tăiței (sau noodles) al lui Titilayo Taiwo pentru micul dejun, știe exact ce să ia de pe masa unde sunt aranjate grămezi de ingrediente. Printre zecile de clienți obișnuiți ai localului de pe marginea străzii din Muhsin, o suburbie din Lagos (Nigeria), populată de oameni cu venituri mici, se numără Remilekun Oguntoye, un tânăr 23 de ani. În fiecare zi, el își așteaptă comanda obișnuită: două pachete de tăiței cu un ou prăjit și puțin pește.
„Din cele șapte zile ale săptămânii, pot mânca până la cinci zile. La cât de mult mănânc tăiței, ar trebui să fiu ambasador până acum”, spune Oguntoye, căreia nu-i place să gătească. El vede în tăiței o alternativă rapidă și sățioasă.
Cele două pachete de 70 g consumate de Oguntoye la o singură masă ar echivala cu aproximativ 2.352 mg de sodiu, adică 118% din doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Popularitatea tăițeilor instant s-a răspândit rapid în țările în curs de dezvoltare: în Africa, în America de Sud și în unele părți ale Asiei, unde aceștia nu fac parte din alimentația tradițională. Acest aspect vine la pachet cu preocupări legate de efectul lor asupra sănătății. Totodată, medicii sunt îngrijorați de legătura acestei diete cu bolile cardiovasculare, din cauza nivelului ridicat de sare.
Chiar și în aceste condiții, consumatorii care sunt atrași de prețul accesibil, de gustul apetisant și de comoditatea pe care o oferă nu sunt conștienți de problemele de sănătate.
„Este o masă destul de populară, iar oamenii sunt foarte grăbiți”, spune Taiwo, care vinde clienților săi, în medie, trei cutii de tăiței într-o zi obișnuită.
În perioada 2018 și 2022, Nigeria (care era deja cel mai mare consumator de tăiței instant din Africa) a înregistrat o creștere a cererii cu 53% – de la 1,82 miliarde de porții la 2,79 miliarde, potrivit The Guardian.
În timp ce țări precum Kenya aveau o bază de clienți mult mai redusă, cererea în această țară a crescut în aceeași perioadă cu 160%, de la 50 de milioane, la 130 de milioane de porții. De asemenea, cifrele au crescut cu 150% în Columbia și cu 110% în Egipt.
Accesibilitatea și comoditatea au fost elementele esențiale pentru creșterea acestor alimente la nivel mondial, în special în perioadele de criză, cum ar fi pandemia de COVID-19 și criza economică. Anul trecut, au fost consumate 121,2 miliarde de porții de tăiței, o creștere de 2,6% față de anul precedent.
Popularitatea culturii pop din Coreea a stimulat, de asemenea, cererea de alimente coreene în țările mai bogate și în rândul clasei de mijloc din statele în curs de dezvoltare. Potrivit datelor publicate de autoritățile din Coreea de Sud, țara a exportat o cantitate record de tăiței instant în valoare de 785 milioane de dolari (618 milioane de lire sterline) în primele 10 luni din 2023 – cu aproape 25% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent
Tăițeii instant conțin niveluri mai ridicate de sare decât cei obișnuiți, tocmai pentru a îmbunătăți textura și pentru a reducere timpul de preparare. În plus, sarea este prezentă și în pliculețele de condimente furnizate.
Un studiu din 2017, care a analizat conținutul a 765 de produse de tăiței instant comercializate în 10 țări, a constatat o varietate de niveluri de sare: de la 35%, la 95% din aportul zilnic al unui adult. Tăițeii instant din țările cu venituri medii aveau un conținut de sare considerabil mai mare decât în țările cu venituri ridicate.
Ce este MSG, ingredientul secret care dă savoare mâncării chinezești?
Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare
Condimentul wasabi îmbunătățește abilitățile cognitive la oamenii în vârstă
Dieta vegană îmbunătățește sănătatea inimii în doar 8 săptămâni, arată un studiu